Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
margal
Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 13:25, 06 Gru 2009 Temat postu: WOSKI ZACZENIE I BUDOWA CHEMICZNA |
|
|
osk = wyższe kw.karboksylowe + wyższe alkohole
Woski są estrami wyższych kwasów monokarboksylowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych o parzystych liczbach atomów węgla od C16 do C36. Czasem oprócz alkoholi alifatycznych, zwłaszcza w woskach zwierzęcych spotyka się alkohole złożone z grupy steroli. W woskach naturalnych ponadto występują domieszki węglowodorów parafinowych, wolne alkohole, i kwasy tłuszczowe.
Podczas hydrolizy wosków otrzymuje się między innymi: alkohol cetylowy, alkohol cerylowy i alkohol mirycylowy. W woskach często spotykane są: kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, a także nie występujący w tłuszczach kwas lignocerynowy i kwas cerotowy.
Estry występujące w woskach odznaczają się większą trwałością, trudniej ulegają hydrolizie enzymatycznej i jełczeniu niż tłuszcze. Również temperatury topnienia wosków są wyższe niż tłuszczów i wahają się w granicach 50-90 C.
Woski są to produkty pochodzenia naturalnego pełniące u roślin i zwierząt rolę ochronną przed uszkodzeniem mechanicznym oraz przed zbytnią utratą wody na skutek parowania. Powlekają one cienką warstwą ochronną liście, owoce, pióra, skórę uodparniając je na działanie szkodliwych czynników chemicznych i biologicznych. Przykładem na to może być woskowa powłoka jabłek (składająca się z palmitynianu mirycylu, cetylu, stearynianów, a także alkanów o 27 i 29 atomach węgla w cząsteczce).
Lanolina.
Lanolina to wosk zwierzęcy otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej. Jest to pochodna cholesterolu oraz kwasu palmitynowego. Lanolina to żółtawa, lepka masa, o właściwościach emulgacyjnych, łatwo rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych i ma właściwości wchłaniania wody i tworząc przy tym trwałe emulsje. Wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Wosk pszczeli i olbrotowy.
Głównym składnikiem tego wosku zwierzęcego jest palmitynian mirycylowy
O
ęę
CH3-(CH2)14-C-O-C30-H61.
Wosk pszczeli stosowany jest w przemyśle włókienniczym, w produkcji powłok wodoodpornych i różnego rodzaju past. Wosk pszczeli może być przechowywany bez dostrzegalnych zmian przez wiele lat.
Wosk wydobyty z czaszki wieloryba tzw. olbrot zawiera głównie palmitynian
cetylowy O
C15H31C2-O-C16H33, obok estrów kwasu laurynowego i mirystynowego i stearynowego. Wosk ten wykorzystywany jest w produkcji lekarstw, kosmetyków i tekstyliów.
Wosk cholesterolowy.
Wosk cholesterolowy występuje w skórze zwierząt i nadaje jej elastyczność, odpowiednie nawilżenie i chroni organizm przed ewentualnym wniknięciem bakterii. Łatwo rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych
(jak wszystkie woski): chloroformie, benzenie, eterze i benzynie, natomiast słabo rozpuszcza się w wodzie, ale dobrze wchłania wodę.
W związku z wzrastającym zapotrzebowaniem, zwraca się obecnie dużą uwagę na woski syntetyczne i pochodzenia mineralnego. Przykładem wosku mineralnego jest wosk ziemny, czyli ozokeryt. Właściwie ozokeryt jest mieszaniną węglowodorów stałych, jednak ze względu na właściwości fizyczne zaliczany jest do wosków.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group cbx v1.2 //
Theme created by Sopel &
Programy
|